Soto Ayam

Mei 26, 2007 Shah

Bahan-Bahan:
Nasi Impit
4 cawan beras dicuci
12 cawan air

cara:

Dimasak dalam rice cooker.Biarkan sekurang2nya 1 jam. Dilenyek supaya halus.Keluarkan masukkan kedalam loyang, diratakan. Sapukan sedikit minyak diatasnya dan diratakan dengan plastik. Biarkan sejuk.Potong.

2 ekor ayam Tua/Muda.Ayam Tua lebih sedap seperti rasa ayam kampong.Potong empat, bersihkan.
2labu bawang besar
10 biji bawang kecil.
10 ulas bawang putih
3 batang kayu manis
5 biji bunga lawang
10biji buah pelaga.
4 batang serai dititik
sedikit lengkuas dan halis (mesin bersama bawang2)
10 biji buah keras (mesin)
5 sudu makan rempah sup ADABI.

Cara:
1. Tumis bawang2 dan bahan lain yang dimesin tadi bersama rempah menumis.Masukkan serai. Biar sampai naik baunya. Masukkan ayam dan masukkan air secukupnya untuk merebus ayan sehingga empok. (2-3 jam).Masukkan Buah keras.Letak perasa secukupnya.

2. Apabila sudah empok angkat ayam dan siat2kan isinya.Tulangnya boleh dimasukkan kedalam kuah dan direbus semula.

3. Potong nasi impit, taborkan isi ayam,
taugeh celor, daun sup, bawang goreng dan sambal kicap cili padi.
3. Rasa kuah dengan mencampurkan garam

Cadangan Hidangan:
Untuk 10 orang.

Entry Filed under: Resepi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Laman

Kategori

Kalendar

Mei 2007
M T W T F S S
« Feb   Aug »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Most Recent Posts

 
%d bloggers like this: